Jelling Jól - Juleale

Jelling Jól er en højtidsøl, der indeholder nogle af ingredienserne til julestemning. Jelling Jól er brygget på bygmalt, karamel, vand, humle og overgær og er en god ledsager til julens måltider. Et så kraftfuldt bryg kan dog også nydes som eneste servering. Jelling Jól er en god tradition, der vil blive videreført hvert år, og være klar til salg medio november.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt. Serveres afkølet.
Alkohol ca. 7% vol.

Historien

Før kristendommen kom til Danmark fejrede man Jól. Fejringen lå dog ikke den 24. december, men blev først afholdt midt i januar, når man kunne se, at dagene igen begyndte at blive længere. Vinterfesten skulle give lys på den mørke vinter og forsikre guderne om, at menneskene fortsat tænkte på dem.
Senere med kristendommens komme rykkede man Jól-festen tættere mod Kristus fødselsdag den 25. december og Jól blev til julen.
Et halvt år senere skulle man så igang igen. Den katolske kirke havde ganske klogt valgt, at Johannes Døberen havde fødselsdag den 24. juni, og på den måde forsøgte man at fortrænge bålafbrændinger i hedensk tid, med en festligholdelse af Johannes.
Vi kender ikke navnet på denne sommerfest, og i dag er den som Sankt Hans (efter Johannes) en underlig blanding af fortid og nutid.
Heksene er med sikkerhed ikke en hedensk opfindelse, men meget respekt omkring Johannes Døberen er vel heller ikke tilstede i denne handling.

 

Tilbage til Sæson øl