Jalunki - stedet med de gule blomster

Jalunki - en rigtig forårsbebuder, brygget på bygmalt, hvede, vand og krydret med humle og mælkebøtteblomster.
Jalunki er gæret med overgær for at opnå det friske indtryk.
Mælkebøtter har der også været på Harald Blåtands tid, og måske har deres gule blomster været med til at give Jelling sit navn:
Jalunki - stedet med de gule blomster.

Upasteuriseret, ufiltreret og eftergæret på flaske. Opbevares stående, mørkt og køligt. Serveres afkølet.
Alkohol ca. 5,5% vol.

Historien:

Alle vil hævde, at en øl ikke kan hedde Jalunki. Men forårs- og sommerøllet fra Jelling Bryghus kan simpelthen ikke hedde andet. Jalunki er nemlig det ældste navn for byen Jelling, nævnt i Valdemars Jordebog fra 1230’erne. Landsbyen blev dog grundlagt langt tidligere, og det forklarer, hvorfor den kom til at hedde Jalunki. For byens navn betyder ”stedet med de gule blomster”, og efter en enkelt forårsbebuder fra Jelling Bryghus, kan man godt høre, at forstavelsen ”Jalu..” minder lidt om det engelske ”yellow”, der betyder gul.
Hvilke gule blomster man omgav sig med i jernalderen, ved vi ikke. Mælkebøtte er et godt bud, og derfor er den første forårsøl fra Jelling Bryghus da også brygget med denne fantastiske forårsbebuder som gennemgående urt.
Forår og jævndøgn var også vigtige pejlemærker i vikingetiden, og middelalderens ”syv slags kål” om foråret, omfattede helt sikkert også mælkebøtte. Det kan den nu igen og tilmed i flydende form.

 

Tilbage til Std. sortiment